Τους δρόμους του κρασιού της Πιερίας είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όλοι όσοι βρέθηκαν την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015 στο περίπτερο του Επιμελητηρίου Πιερίας στη Philoxenia, όπου οι οινοπαραγωγοί του νομού παρουσίασαν τα κρασιά τους σε δημοσιογράφους και Tour Operators απ; όλο τον κόσμο που βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη για το μεγαλύτερο τουριστικό γεγονός της χρονιάς.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο πρώην Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, βουλευτής Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Καράογλου, ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Θεσσαλονίκης Αριστείδης Φωκάς, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, ο Δήμαρχος Μήλου και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Γεράσιμος Δαμουλάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Δ.Ε.Θ. HELEXPO Τάσος Τζήκας, η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας Ευαγγελία Ξυπτερά – Λάμπρου, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Ηρακλής Τσιτλακίδης κ.α.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πήραν το λόγο ο κ. Δημήτρης Παπαγιαννούλης της ομώνυμης οινοποιίας, ο κ. Απόστολος Κούρτης του κτήματος “Οινόβιον”, o κ. Γιώργος Γαρυπίδης του κτήματος “Kitrus” και ο κ. Παύλος Αργυρόπουλος του κτήματος “Πιερία Ερατεινή”, o οποίος με την ιδιότητα του οινολόγου αναφέρθηκε στους αμπελώνες της Πιερίας και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής.
Μεταξύ άλλων ο κ. Αργυρόπουλος είπε:
Η αμπελοκαλλιέργεια ήταν ανεπτυγμένη στην περιοχή της Πιερίας από τους αρχαιοτάτους χρόνους όπου, όπως αναφέρουν τα ιστορικά κείμενα, παράγονταν εκλεκτός ερυθρός οίνος τουλάχιστον από το 2500 π.Χ. Στα χρόνια της τουρκοκρατίας σε ημιορεινές περιοχές άνθισε η αμπελοκαλλιέργεια και το εμπόριο του κρασιού κυρίως στις περιοχές του Κολινδρού, της Πύδνας και του Δίου. Η καλλιέργεια της αμπέλου συνεχίστηκε μέχρι σήμερα. Πολλοί αμπελώνες έχουν δημιουργηθεί σε ημιορεινές περιοχές του Ολύμπου και των Πιερίων. Παρά όμως τη μεγάλη αμπελουργική ιστορία της, η Πιερία είναι από τις νέες σχετικά εγγραφές στον οινικό χάρτη της Ελλάδας.
Από ο 2008 ο αμπελώνας της Πιερίας παράγει τους οίνους ΠΓΕ Πιερία (Τοπικός Οίνος Πιερίας). Οι οίνοι ΠΓΕ Πιερίας μπορεί να είναι λευκοί (ξηροί, ημίξηροι, ημίγλυκοι γλυκοί και ενισχυμένοι), ροζέ (ξηροί, ημίξηροι και ημίγλυκοι) και ερυθροί (ξηροί, ημίξηροι, ημίγλυκοι γλυκοί και ενισχυμένοι). Τα αμπέλια από τα οποία παράγονται τα κρασιά αυτά θα πρέπει να είναι μέσα στα όρια της περιφερειακής ενότητας Πιερίας σε υψόμετρο άνω των 50μ. και να έχουν απόδοση μέχρι 1200 κιλά σταφυλιού ανά στρέμμα. Τα περισσότερα σύγχρονα αμπέλια της και όλα τα οινοποιεία εντοπίζονται στο κεντρικό και βόρειο τμήμα του περιφερειακής ενότητας, από το Λιτόχωρο και πάνω (συγκεκριμένα στις περιοχές Πύδνα, Κίτρος, Κολινδρός, Αιγίνιο, Ράχη, Λιτόχωρο, Παλαιό Κεραμίδι).
Επίσης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν οι ποικιλίες που παράγονται στην Πιερία:
Οι ποικιλίες που επιτρέπονται είναι οι Ελληνικές λευκές ποικιλίες ασύρτικο, μαλαγουζιά, ροδίτης και σαββατιανό, οι Ελληνικές κόκκινες ποικιλίες αγιωργίτικο, λημνιώνα, ξινόμαυρο και παμίδι, οι ξενικές λευκές ποικιλίες Chardonnay (σαρντονέ), SauvignonBlanc (σοβινιόν μπλαν), Trebbiano (τρεμπιάνο) , GrenaceRouge (γκρενάς ρουζ), CabernetSauvignon (καμπερνέ σοβινιόν), Merlot (μερλό), Cinsaut (σενσό) και Syrah (σιρά).
Η Πιερία είναι τμήμα της Διαδρομής του Κρασιού των Θεών του Ολύμπου, μιας από τις διαδρομές των Δρόμων του Κρασιού της Βόρειας Ελλάδας.