Καλέστε μας +30 23510 23211
Ωράριο Δευ - Παρ 7.30 - 15.30

Ελ

En

Πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση

«Ελλάδα Ιταλία – Στρατηγική Οικονομική Σχέση»

Η. Χατζηχριστοδούλου: «Ώρα να εξερευνήσουμε τις προοπτικές της εμπορικής επενδυτικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων μας! Στόχος του Επιμελητηρίου Πιερίας είναι να προωθήσει τη θεσμική συνεργασία αρμόδιων φορέων και να διευκολύνει τη δικτύωση και συνεργασία επιχειρήσεων μεταξύ των 2 χωρών σε σημαντικούς τομείς της τοπικής οικονομίας.»

Το απόγευμα της Δευτέρας 13 Μαΐου στην συνεδριακή αίθουσα του Επιμελητηρίου Πιερίας, πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική ημερίδα «Ελλάδα Ιταλία – Στρατηγική Οικονομική Σχέση Ιταλία: Πρώτος εξαγωγικός προορισμός ελληνικών προϊόντων – Προοπτικές διεύρυνσης επενδυτικής δραστηριότητας»  με εισηγητή τονΠροϊστάμενο του Γραφείου Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Ρώμης, Γενικό Σύμβουλο ΟΕΥ Β’, κ. Παναγιώτη Ζάραγκα.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας, κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, αφού καλωσόρισε τον εισηγητή της εκδήλωσης, Σύμβουλο ΟΕΥ Β’, κ. Παναγιώτη Ζάραγκα, ευχαρίστησε όλους όσοι τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση και τόνισε ότι η Ιταλία αποτελεί σταθερά τον σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της χώρας μας. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη δυναμική εξελικτική πορεία των διμερών οικονομικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, σημειώνοντας τη συρρίκνωση του ελλείματος του εμπορικού ισοζυγίου εις βάρος της χώρας μας, γεγονός που συνιστά μια εξαιρετικά ενθαρρυντική εξέλιξη, η οποία επιτρέπει συγκρατημένη αισιοδοξία για τη συνέχεια. 

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών διαμορφώθηκαν το 2023 σε € 5,9 δισ., με τα καύσιμα και ορυκτέλαια να ανέρχονται στα 1,4 δις. ευρώ, το κρέας και τα αγροτικά προϊόντα στα 600 εκ. ευρώ, τα μηχανήματα στα 520 εκ. ευρώ, το χαρτί στα 200 εκ. ευρώ, τα πλαστικά στα 178 εκ. ευρώ και τα λίπη στα 140 εκ. ευρώ. 

Αντίστοιχα οι ελληνικές εισαγωγές αγαθώναπό την Ιταλία ανήλθαν σε €6,8 δισ., με κυριότερες  κατηγορίες τα μηχανήματα στα 928εκ. ευρώ, τα καύσιμα – λιπαντικά στα 417 εκ. ευρώ, τα τρόφιμα στα 412εκ. ευρώ, τα μέταλλα στα 410 εκ. ευρώ, τα ενδύματα και τα πλαστικά είδη στα 400 εκ. ευρώ, τα φάρμακα στα 398εκ. ευρώ και το χαρτί στα 190εκ. ευρώ.

Στη συνέχεια, ο κ. Ζάραγκας παρουσίασε αναλυτικά την ισχυρή επενδυτική παρουσία της Ιταλίας σε κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας, τις πρακτικές οδηγίες και τη στρατηγική εισόδου στην ιταλική αγορά για τις ελληνικές επιχειρήσεις, τις κυριότερες σε αξία κατηγορίες ελληνικών εξαγωγών,  τις επιλέξιμες επιχειρήσεις και δαπάνες, καθώς και τις ευκαιρίες/προκλήσεις στην προώθηση αγροδιατροφικών προϊόντων, έναν κλάδο που αποτελεί το 1/3 των εξαγώγιμων αγαθών της χώρας μας προς την Ιταλία.

Τέλος, επισήμανε τη μεγάλη σημασία προώθησης εθνικού στρατηγικού σχεδίου με σημειολογική αναφορά στο “Made in Greece”, υπερθεματίζοντας τη σημαντική κατοχύρωση του “Olympus Pierian Chamber” από το Επιμελητήριο Πιερίας και τη χρήση του από τις επιχειρήσεις μέλη του.  «Το συγκεκριμένο Ευρωπαϊκό Συλλογικό Εμπορικό Σήμα, με σαφή αναφορά και απεικόνιση του μυθικού Ολύμπου, συνεπάγεται στη δημιουργία ενός ελκυστικού Brand Name για την Πιερία, τη Μακεδονία αλλά και ολόκληρη τη Χώρα».

Μετά το τέλος της παρουσίασης ακολούθησε συζήτηση και πλήθος ερωτήσεων και δόθηκαν διευκρινίσεις σε ερωτήματα και απορίες των παρευρισκόμενων.  Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Πιερίας, εκπρόσωποι τοπικών φορέων καθώς και επιχειρηματίες – μέλη της Πιερίας.

Προηγούμενο Γραφείου ΟΕΥ Ζάγκρεμπ: Ειδήσεις οικονομικού, εμπορικού και επιχειρηματικού ενδιαφέροντος για την Κροατία

Ακολουθήστε μας

Επικοινωνία

28ης Οκτωβρίου 9, Τ.Κ. 60134, Κατερίνη

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 15:30

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 14:30

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας