Καλέστε μας +30 23510 23211
Ωράριο Δευ - Παρ 7.30 - 15.30

Ελ

En

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου στην Υποεπιτροπή Ορεινών Περιοχών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών

Παρουσίαση & παράδοση της ολοκληρωμένης Μελέτης του Επιμελητηρίου για την Ανάδειξη και Αξιοποίηση του Ολύμπου

Την Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2024, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, συμμετείχε, στη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Ορεινών Περιοχών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Γερουσίας, στη Βουλή των Ελλήνων, υπό την προεδρία του Προέδρου της Υποεπιτροπής, βουλευτή Εμμανουήλ Ν. Κόνσολα.

Με πρωτοβουλία του Βουλευτή Πιερίας Σπύρου Κουλκουδίνα, η Υποεπιτροπή είχε ως θέμα ημερήσιας διάταξης την «Ανάδειξη και Ανάπτυξη ορεινών περιοχών: το παράδειγμα του ορεινού όγκου του Ολύμπου».

Ολόκληρη η εισήγηση του προέδρου του Επιμελητηρίου Πιερίας, Ηλία Χατζηχριστοδούλου:

«Έπρεπε να περάσουν 83 χρόνια, για να εκσυγχρονισθεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη το Νομοθετικό πλαίσιο για το Εθνικό Πάρκο του Ολύμπου. Το Σεπτέμβριο του 2021 εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα, για το Εθνικό Πάρκο Ολύμπου, το οποίο αντικατέστησε το Βασιλικό Διάταγμα του 1938. Συγχρόνως το Επιμελητήριο Πιερίας άρχισε την εκπόνηση της Γενικής Μελέτης (master plan), για την ανάδειξη και αξιοποίηση του Ολύμπου, με απόλυτο σεβασμό προς το περιβάλλον.

Η Μελέτη βασίστηκε, κυρίως, σε δύο πυλώνες.

Πρώτον στην Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2016, σχετικά με την πολιτική συνοχής στις Ορεινές Περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με την Έκθεση, τα κράτη μέλη και οι περιφερειακές αρχές καλούνται να συντονίσουν τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα σχέδια και τους πόρους των Ταμείων, προκειμένου να εξασφαλίσουν υπέρ των ορεινών περιοχών, την παροχή ενισχύσεων για την υλοποίηση των σχετικών επενδύσεων, που θα στοχεύουν:

  • Στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην οικονομική ανάπτυξη.
  • Στην κάλυψη κοινωνικών και οικονομικών αναγκών του τοπικού πληθυσμού.
  • Στην περιβαλλοντική προστασία.
  • Στην προσβασιμότητα και συνδεσιμότητα.
  • Σε επενδύσεις, που θα βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα και την διαφοροποίηση.
  • Στη δημιουργία υποδομών εκπαίδευσης και κατάρτισης.
  • Στην προστασία της βιοποικιλότητας.
  • Στην παραγωγή και προώθηση τροφίμων και άλλων προϊόντων υψηλής ποιότητας.
  • Στη χρήση των τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

Δεύτερον στο Ελληνικό Στρατηγικό Σχέδιο Ορεινότητας του 2022. Στο Σχέδιο προκρίνονται οι εξής παρεμβάσεις:

  • Προσβασιμότητα (Οδικό Δίκτυο και Αγροτική Οδοποιία).
  • Έργα ύδρευσης και άρδευσης.
  • Ενεργειακή αυτονομία.
  • Ψηφιακές Διασυνδέσεις.
  • Δομές Υγείας.
  • Προσέλκυση Ανθρώπινου Δυναμικού.
  • Επιχειρηματικά Κίνητρα.

Επίσης, προτείνεται η δημιουργία Ειδικού Ταμείου, το οποίο θα συγκεντρώνει πόρους από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως ΕΣΠΑ, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και «Αντώνης Τρίτσης» για την Αυτοδιοίκηση, με σκοπό να εξασφαλισθούν οι πόροι για την υλοποίηση του Σχεδίου.

Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις της μελέτης του Επιμελητηρίου Πιερίας.

  1. Αναβάθμιση καταφυγίων.
  2. Παρεμβάσεις σε μονοπάτια.
  3. Προσβασιμότητα – Οδικό δίκτυο.
  4. Σταθμοί ελέγχου εισόδου – Ασφάλιση ζωής και ατυχημάτων. Και γιατί όχι και εισιτήριο.
  5. Επιστημονική έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία.
  6. Σχολή Ποιμενικής, Κτηνοτροφίας και Τυροκομίας.
  7. Μεταποίηση προϊόντων ορεινής παραγωγής.
  8. Τουριστικά καταλύματα στην παρολύμπια περιοχή.
  9. Θεματικά Πάρκα – Μουσεία.
  10. Ποδηλατόδρομοι – πεζοπορία – αναψυκτήρια.
  11. Εγκαταστάσεις Αθλημάτων βουνού.
  12. Προστασία άγριας ζωής. Δημιουργία καταφυγίου λαβωμένων ζώων.
  13. Τελεφερίκ, εντός των επιτρεπόμενων ορίων, βάσει του Προεδρικού Διατάγματος.

Οι Ευρωπαϊκές, εθνικές και περιφερειακές κατευθύνσεις και προτεραιότητες συμπίπτουν με αυτές της Μελέτης του Επιμελητηρίου Πιερίας, αλλά και με την πρόταση των 12 σημείων του Βουλευτή Πιερίας κ. Σπύρου Κουλκουδίνα, όπως τα κατέγραψε στην, από 13 Μαρτίου 2024, επιστολή του προς το Επιμελητήριό μας.

Και με αυτή την αφορμή τον συγχαίρω ειλικρινά για την αναπτυξιακή του πρωτοβουλία, με στόχο την ανάδειξη και την αξιοποίηση του Ολύμπου.

Η Πιερία διαθέτει στην παράκτια, κυρίως, ζώνη της, τις ξενοδοχειακές υποδομές για να ανταποκριθεί σε υψηλά μεγέθη επισκεψιμότητας.

Ενδεικτικά για το 2023 η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε 3.600.000 διανυκτερεύσεις και 600.000 επισκέπτες, ενώ για το 2024, οι διανυκτερεύσεις αναμένεται να υπερβούν τα 4.000.000.

Εάν όμως, υλοποιηθούν τα κατάλληλα έργα και οι ανάλογες επενδύσεις, για την αναβάθμιση του ορεινού όγκου του Ολύμπου, ενός παγκοσμίου φήμης τοπόσημου, τότε είμαστε βέβαιοι ότι τα οφέλη θα διαχυθούν, όχι μόνο στην παρολύμπια περιοχή, αλλά και σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία. Διότι:

Πρώτον: Ενισχύεται σημαντικότατα η χερσαία αρχαιολογική και πολιτιστική διαδρομή: Όλυμπος – Αρχαίο Δίον – Αρχαία Πύδνα – Βεργίνα – Αρχαία Πέλλα – Θεσσαλονίκη.

Δεύτερον: Γίνεται ελκυστικότερη η επένδυση για την δημιουργία της θαλάσσιας σύνδεσης Πιερίας – Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής – Σποράδων. Το Επιμελητήριο Πιερίας έχει εκπονήσει το 2008 σχετική μελέτη για τη βιωσιμότητα της θαλάσσιας σύνδεσης, η οποία, βεβαίως χρήζει επικαιροποίησης.

Η ανάδειξη και αξιοποίηση του Ολύμπου είναι σε θέση να αποτελέσει τον καταλύτη για μια νέου τύπου ανάπτυξη της περιοχής και να αποτελέσει πρότυπο και για άλλες περιοχές της χώρας.

Όσον αφορά ειδικά στην Πιερία, το Επιμελητήριο αντιμετωπίζοντας ολιστικά την ανάπτυξή της, ενέταξε την εκπόνηση της Μελέτης για τον Όλυμπο στην προσπάθειά του για τη δημιουργία ενός πραγματικά ελκυστικού brand name.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, παράλληλα με την Μελέτη, διεκδικήσαμε και κατοχυρώσαμε στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εδρεύει στην πόλη Αλικάντε της Ισπανίας, υπέρ της Πιερίας και ειδικότερα για τα μέλη του Επιμελητηρίου μας, το Ευρωπαϊκό Συλλογικό Εμπορικό Σήμα, με λογότυπο το «Olympus Pierian Champer», το οποίο χρησιμοποιείται αποκλειστικά σε κάθε προϊόν και υπηρεσία που παράγεται εντός των ορίων της Πιερίας.

Σημαντικότατο κέρδος, που προέκυψε από την προσπάθειά μας, είναι η κατοχύρωση του ονόματος «ΟΛΥΜΠΟΣ» υπέρ της Πιερίας, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, την ίδια στιγμή που παγκόσμιες οντότητες, όπως η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, προσπάθησαν να το εκμεταλλευτούν αποκλειστικά για τον εαυτό τους.

Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφέρω, ότι προκειμένου να πάρει σάρκα και οστά το όραμα των Πιεριέων για τον Όλυμπο, το Επιμελητήριό μας παραδίδει τη σκυτάλη στην τοπική Αυτοδιοίκηση, στην Περιφέρεια, στους τοπικούς βουλευτές και στα συναρμόδια υπουργεία, τα οποία εμπλέκονται στην υλοποίηση αυτού του του υπέροχου στόχου: την ανάδειξη και αξιοποίηση του Ολύμπου.

Καλή επιτυχία σε όλους μας!»

Μετά την ολοκλήρωση της εισήγησής του ο Πρόεδρος Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, παρέδωσε την ολοκληρωμένη Μελέτη του Επιμελητηρίου Πιερίας στο προεδρείο της Υποεπιτροπής.

Προηγούμενο e-Newsletter | Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2024

Ακολουθήστε μας

Επικοινωνία

28ης Οκτωβρίου 9, Τ.Κ. 60134, Κατερίνη

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 15:30

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 14:30

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας