Καλέστε μας +30 23510 23211
Ωράριο Δευ - Παρ 7.30 - 15.30

Ελ

En

Επιστολή Προέδρου Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλία Χατζηχριστοδούλου προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και τον Διοικητή της ΑΑΔΕ για την αύξηση του ΦΠΑ στην επιτόπια κατανάλωση κάθε είδους καφέ, κακάο και λοιπών αφεψημάτων

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, με έγγραφη παρέμβαση του προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη και τον Διοικητή της ΑΑΔΕ, κ. Γιώργο Πιτσιλή, ζητά να παραμείνει ο συντελεστής ΦΠΑ των ανωτέρω αγαθών στο 13%, όπως επίσης και την ελαχιστοποίηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και αγαθά πρώτης ανάγκης.

Ολόκληρη η επιστολή:

Θέμα: Αύξηση του ΦΠΑ στην επιτόπια κατανάλωση κάθε είδους καφέ, κακάο και λοιπών αφεψημάτων.

Κύριε Υπουργέ,

Με την από 28/06/24 εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, Α.Π.: Ε 2047, επιβάλλεται αύξηση του ΦΠΑ κατά 85% (από 13% σε 24%), στην επιτόπια κατανάλωση του κάθε είδους καφέ, του κακάο, του τσαγιού, του χαμομηλιού και λοιπόν αφεψημάτων. Η δυσθεώρητη αυτή αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ πλήττει ευθέως, τόσο τις επιχειρήσεις εστίασης, που αδυνατούν πλέον να απορροφήσουν κάθε φορολογική επιβάρυνση, όσο και το καταναλωτικό κοινό, χαμηλών κυρίως εισοδημάτων, που η κατανάλωση των ανωτέρω προϊόντων, συνοδεύει την καθημερινή τους ανάπαυλα και κοινωνική συναναστροφή.

Κατά την τρέχουσα συγκυρία, όπου ο πληθωρισμός κόστους επηρεάζει αρνητικά τόσο τους καταναλωτές, όσο και τις επιχειρήσεις, η αύξηση των τιμών σε αγαθά ευρείας κατανάλωσης δεν αποτελεί ορθολογική επιλογή.

Υψηλές τιμές συνεπάγονται μικρότερη κατανάλωση και μικρότερη κατανάλωση σημαίνει μικρότερη φορολογητέα ύλη, λιγότερα δημόσια έσοδα και περισσότερα επιχειρηματικά λουκέτα. 2 Πέραν,των οικονομικών παρενεργειών, που αναπόφευκτα προκύπτουν, θα υπάρξουν και πρακτικά προβλήματα ελέγχου, δεδομένου ότι, είναι πολύ πιθανόν κάποιος πελάτης που θα αγοράσει ρόφημα σε «πακέτο» (take away), με συντελεστή ΦΠΑ 13%, κατόπιν να καθίσει, έστω και για λίγο, σε τραπέζι κάποιας γνωστής συντροφιάς ή για μια ολιγόλεπτη αναμονή.

Τι θα γίνει όμως σε περίπτωση φορολογικού ελέγχου;

Ποιος θα πληρώσει την «παράβαση»;

Ο άτυχος καταστηματάρχης ή ο πελάτης;

Μήπως ο επιχειρηματίας θα πρέπει να αστυνομεύει ή μήπως οι «take away» πελάτες θα πρέπει να απομακρύνονται τάχιστα από το χώρο αγοράς του «πακέτου» τους;

Για να αποφευχθούν όλες αυτές οι οικονομικές και κοινωνικές παρενέργειες, προτείνουμε ο συντελεστής ΦΠΑ των ανωτέρω αγαθών να παραμείνει στο επίπεδο της 30ης Ιουνίου (13%) και να καθορισθεί ένα οριζόντιος χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ, για όλα τα αγαθά πρώτης ανάγκης, όπως τα λ.χ. τα τρόφιμα, ώστε να καταπολεμηθεί ο τρέχω πληθωρισμός κόστους, να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή και να προστατευθεί η υγιής επιχειρηματικότητα.

Έχοντας εμπιστοσύνη στις προθέσεις σας για την προστασία της πραγματικής οικονομίας, ευελπιστούμε στην άμεση ανταπόκρισή σας.

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος Ηλίας Χατζηχριστοδούλου

Προηγούμενο e-Newsletter | Παρασκευή, 5 Ιουλίου 2024

Ακολουθήστε μας

Επικοινωνία

28ης Οκτωβρίου 9, Τ.Κ. 60134, Κατερίνη

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 15:30

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 14:30

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας