Καλέστε μας +30 23510 23211
Ωράριο Δευ - Παρ 7.30 - 15.30

Ελ

En

Γραφείο ΟΕΥ Μιλάνου: Κλαδική μελέτη για τον κλάδο της μελισσοκομίας στην Ιταλία

Από το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων στο Μιλάνο, επισυνάπτεται το ΑΠΦ 1050 /ΑΣ 450 έγγραφο, με θέμα: «Κλαδική μελέτη για τον κλάδο της μελισσοκομίας στην Ιταλία».

Η παγκόσμια αγορά μελιού έχει γνωρίσει σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, εξ΄ αιτίας της αυξανόμενης χρήσης του προϊόντος στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, καθώς και της αυξανόμενης ζήτησης λόγω της ευαισθητοποίησης για τα οφέλη της υγείας που σχετίζονται με το μέλι.

Τα κυριότερα σημεία της επισυναπτόμενης μελέτης είναι τα ακόλουθα:

Εγχώρια Παραγωγή και Προσφορά: Η Ιταλία παράγει ποικίλες κατηγορίες μελιού, ως επί τω πλείστων ανθόμελα, ωστόσο τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις στην παραγωγή της, κυρίως λόγω κλιματικών συνθηκών. Οι κυριότερες περιοχές παραγωγής περιλαμβάνουν τις πεδιάδες της Λομβαρδίας, τις ορεινές περιοχές των Άλπεων και τα νησιά Σικελία και Σαρδηνία.

Εγχώρια Ζήτηση και Καταναλωτική Συμπεριφορά: Η Ιταλία δεν μπορεί να ανταγωνιστεί με όρους μαζικής και φθηνής παραγωγής, γι’ αυτό και καλύπτει τις ανάγκες της με εισαγωγές. Η κατανάλωση μελιού παραμένει σταθερή, ιδίως ως πρώτη ύλη για προϊόντα υγείας και καλλυντικά.

Εμπόριο και Ανταγωνισμός: Η Ιταλία εισάγει σημαντικές ποσότητες μελιού, ενώ το εμπορικό ισοζύγιο είναι αρνητικό. Το ανταγωνιστικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται από έντονη παρουσία ξένων προϊόντων και πιέσεις στις τιμές λόγω φθηνών εισαγωγών.

Προοπτικές: Οι προοπτικές του κλάδου περιλαμβάνουν την ενίσχυση της εξωστρέφειας μέσω συνεργασιών μικρών παραγωγών, την αξιοποίηση νέων αγορών και την ενίσχυση της παραγωγής ποιοτικού μελιού με υψηλή προστιθέμενη αξία.

Μπέττυ Λάρδα
Σύμβουλος ΟΕΥ Α΄
Πρεσβεία της Ελλάδος στη Ρώμη
Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων στο Μιλάνο
Δ/νση: Via Maddalena 9, Milano
E-mail: ecocom-milano@mfa.gr

Tel.: (+39) 02-72095543, 02-80504361

Προηγούμενο Β1 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: «ΓΝΟΥΣ ΠΡΑΤΤΕ» – Δελτίο Επιχειρηματικών Πληροφοριών Αυγούστου 2024

Ακολουθήστε μας

Επικοινωνία

28ης Οκτωβρίου 9, Τ.Κ. 60134, Κατερίνη

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 15:30

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 14:30

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας