Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψε το Επιμελητήριο Πιερίας με το Ελληνο- Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, το βράδυ της Πέμπτης 27 Μαΐου, με στόχο την ανάπτυξη δράσεων προς όφελος των επιχειρηματιών που εκπροσωπούν οι δύο πλευρές. Το κείμενο του μνημονίου συνυπέγραψαν οι κ.κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου και Γιάννος Γραμματίδης, πρόεδροι των αντίστοιχων Επιμελητηρίων.
«Η εξωστρέφεια είναι βασική προτεραιότητα του Επιμελητηρίου Πιερίας. Προχωράμε σε σημαντικές συνεργασίες και επαφές εντός και εκτός των συνόρων προκειμένου να ανοίξουμε δρόμους επιχειρηματικών συνεργασιών για τα μέλη μας. Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας με το Ελληνο- Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο είναι μια σημαντική πρωτοβουλία καθώς η αμερικανική αγορά επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη μεσογειακή διατροφή και ελληνικά προϊόντα όπως το κρασί, το λάδι, η φέτα, η ελιά. Είναι μια μεγάλη αγορά και θέλουμε να ενθαρρύνουμε και να στηρίξουμε τους επιχειρηματίες της Πιερίας στη δημιουργία επιχειρηματικών συναλλαγών με τις ΗΠΑ. Το Ελληνο-αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και ο Πρόεδρός του κ. Γραμματίδης, που μας τιμά απόψε με την παρουσία του, θα είναι συνοδοιπόροι σ’ αυτή την προσπάθεια», σημείωσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Χατζηχριστοδούλου
Ο Πρόεδρος του Ελληνο-αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Γιάννος Γραμματίδης αναφερόμενος στη συνεργασία με το Επιμελητήριο Πιερίας, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Είναι μεγάλη τιμή να βρίσκομαι στην Κατερίνη και στο Επιμελητήριο Πιερίας, ένα ιδιαίτερα δραστήριο και αποτελεσματικό Επιμελητήριο. Το Ελληνο-αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο είναι το μεγαλύτερο αμερικανικό επιμελητήριο της Ευρώπης από πλευράς δραστηριοτήτων και προϋπολογισμού και το τρίτο σε αριθμό μελών. Είναι σημαντικό για εμάς να βοηθάμε στη δημιουργία και εφαρμογή πολιτικών, από οποιαδήποτε κυβέρνηση, οι οποίες θα βοηθήσουν όχι μόνον την επιχειρηματικότητα αλλά και στην πρόοδο του τόπου μέσα από την ανάπτυξη και ενίσχυση ισχυρών επιχειρηματικών δεσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Συλλάβαμε με τον πρόεδρο το όραμα της Ελλάδας του 2020, που αναφέρεται στο πως θέλουμε να δούμε την επιχειρηματικότητα και την Ελλάδα το 2020 γιατί δεν έχουμε ούτε την πολυτέλεια, ούτε και τη δυνατότητα να μιλάμε για την Ελλάδα του 2010 ή 2012 ή 2015. Αυτά τα χρόνια θα είναι πολύ δύσκολα για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία. Σ’ αυτή τη δύσκολη καμπή που βιώνει η χώρα μας, εμείς πρέπει να αντιστρέψουμε την εικόνα και να παρουσιάσουμε μια εικόνα αξιοπιστίας προς τα έξω.
Επομένως, η παρουσίαση της αξιοπιστίας της χώρας και η μετάδοση της αισιοδοξίας στον επιχειρηματικό κόσμο, παρά τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, είναι η επιδίωξή μας. Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε την ελληνοαμερικανική επιχειρηματική πρωτοβουλία, κάτω από το όραμα του 2020. Σ’ αυτό το όραμα σήμερα απαντούν με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας το Ελληνο-αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και το Επιμελητήριο Πιερίας».
Στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας, οι δύο πλευρές συμφώνησαν και συνυπέγραψαν στην ανάπτυξη των παρακάτω δράσεων:
- Οργάνωση τόσο κλαδικών όσο και μεικτών επιχειρηματικών αποστολών στις ΗΠΑ που σκοπό έχουν συναντήσεις διεύρυνσης ενδιαφέροντος και συνεργασίας (match making) μεταξύ των μελών των αποστολών αυτών και εκπροσώπων Αμερικανικών ομολόγων επιχειρήσεων.
- Συμμετοχή Ελληνικών επιχειρήσεων σε κλαδικές ή/και γενικές εκθέσεις προϊόντων και υπηρεσιών στις ΗΠΑ με σκοπό την προώθησή τους στη μεγάλη Αμερικανική αγορά.
- Οργάνωση ημερίδων, συνεδρίων και άλλων συναντήσεων στις ΗΠΑ με σκοπό την προβολή των δυνατοτήτων της Ελληνικής οικονομίας και της ελκυστικότητας της Ελλάδας ως χώρας υποδοχής ξένων επενδύσεων και ως κέντρου για την ανάπτυξη ξένων και μεικτών επενδύσεων και εμπορικών δραστηριοτήτων στις υπόλοιπες χώρες της ΝΑ Ευρώπης.
- Οργάνωση συναντήσεων με εξέχουσες όσο και διεθνείς προσωπικότητες στις ΗΠΑ περιλαμβανομένων και Ελληνικών ομογενειακών παραγόντων με σκοπό τη δημιουργία κλίματος επιχειρηματικής συνεργασίας και την προβολή της Ελλάδας ως στρατηγικού επιχειρηματικού συνεταίρου των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.
- Οργάνωση ειδικών συναντήσεων ενημέρωσης των υπαλλήλων ελληνικών κρατικών υπηρεσιών στις ΗΠΑ σε θέματα σχετικά με την επιχειρηματικότητα και τους τρόπους προβολής και προώθησης ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών στις ΗΠΑ, αλλά και με την προβολή της Ελλάδας ως χώρας υποδοχής ξένων επενδύσεων.