Καλέστε μας +30 23510 23211
Ωράριο Δευ - Παρ 7.30 - 15.30

Ελ

En

Συνέντευξη Τύπου με τον Πορτογάλο Πρέσβη

Τον Πρέσβη της Πορτογαλίας κ. Joaquim Ferreira Marques και τον Οικονομικό και Εμπορικό Ακόλουθο της Πρεσβείας κ. Laurent Armaos, που τον συνοδεύει, φιλοξενεί επίσημα από το απόγευμα της Τρίτης (11/9/2012) το Επιμελητήριο Πιερίας στο πλαίσιο σειράς συναντήσεων που έχει προγραμματίσει ο φορέας με Πρεσβείες του εξωτερικού προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ ντόπιων και ξένων επιχειρηματιών.

Για το σκοπό αυτό, το απόγευμα της Τρίτης πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ των επίσημων προσκεκλημένων και εκπροσώπων παραγωγικών φορέων του νομού, αλλά και επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται κυρίως στον τομέα του τουρισμού, του εμπορίου και της παραγωγής αγροτικών προϊόντων.

Προηγουμένως δόθηκε συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ κατά την οποίο τόσο ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, όσο και ο κ. Πρέσβης έδωσαν το στίγμα των διμερών αυτών επαφών.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου

Κατά την έναρξη της συνέντευξης ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου  αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά της Πορτογαλίας και τόνισε: «Το βασικότερο χαρακτηριστικό της τελευταίας δεκαετίας είναι η μεγέθυνση του τομέα των υπηρεσιών (74,5% επί του ΑΕΠ, όπου απασχολείται το 62,8% του εργατικού δυναμικού της χώρας).

Ιδιαίτερα ανεπτυγμένος είναι ο κλάδος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας καθώς το 2011 η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ ανήλθε σε ποσοστό 25,1% επί του συνόλου της ενέργειας που καταναλώνεται στην Πορτογαλία.

Η μέση ετήσια τιμή του Πληθωρισμού για το 2011 κυμάνθηκε σε 3,6%, λόγω της αύξησης του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ από 21% σε 23%.

Η ανεργία βρίσκεται σε πολύ καλύτερα επίπεδα από την Ελλάδα καθώς στο τέλος του 2011 ανήλθε σε 12,7% τη στιγμή που οι προβλέψεις για τη χώρα μας ξεπερνούν ακόμη και το 30%». Στη συνέχεια αφού αναφέρθηκε στα προϊόντα που η Πορτογαλία εισάγει από άλλες χώρες της Ευρώπης ανέλυσε τους τομείς συνεργασίας που μπορούν να αναπτυχθούν με τη χώρα μας και ειδικότερα με την Πιερίας φέροντας μάλιστα για παράδειγμα τα γαλακτοκομικά προϊόντα και ειδικότερα το τυρί φέτα.

Συγκεκριμένα είπε: «Καταρχήν, υπάρχει ζήτηση για εισαγωγές σε προϊόντα που κατά περιόδους δεν υφίστανται στην εγχώρια παραγωγή.

Όσον αφορά τις φράουλες και τα σύκα, αν και υπάρχει περιθώριο για εισαγωγές, λόγω του ευπαθούς των προϊόντων αυτών, υπάρχει δυσχέρεια μεταφοράς και οι τοπικοί εισαγωγείς δεν κρίνουν κατάλληλη την Ελλάδα ως προμηθευτή.

Από Οκτώβριο έως τέλος Μαρτίου υπάρχει ζήτηση για εισαγωγές πατάτας και τομάτας. Ειδικά όσον αφορά την πατάτα, σημειώνεται ότι οι συσκευασίες που προμηθεύονται τα σούπερ μάρκετ είναι σε κουτιά των 3-5 κιλών.

Επίσης, προοπτική μπορούν να έχουν στην πορτογαλική αγορά ξηροί καρποί και φρούτα (σύκα, καρύδια, αμύγδαλα και σταφίδες), κυρίως σε συσκευασίες ιδιωτικής ετικέτας που ολοένα κερδίζουν ακόμα περισσότερο έδαφος στην Πορτογαλία. Η ζήτηση των τελευταίων αυξάνεται κατακόρυφα την περίοδο πριν τα Χριστούγεννα (Νοέμβριο- Δεκέμβριο), ενώ οι συμφωνίες προμήθειας ολοκληρώνονται μέχρι τέλη Αυγούστου.

Τέλος, ζήτηση υπάρχει για εισαγωγές υποτροπικών φρούτων (μάνγκο, λωτοί), καλλιέργειες των οποίων υφίστανται σε κατάλληλες κλιματολογικά περιοχές της Ελλάδας, αν και σε περιορισμένες ποσότητες».

Ο κ. Πρέσβης

Με τη σειρά του ο κ. Πρέσβης αφού ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου για την πρόσκληση δήλωσε: «η πρόσκληση αυτή αντικατοπτρίζει τη θέληση των Ελλήνων επιχειρηματιών να ξεφύγουν από την παρούσα κρίση. Η Ελλάδα και η Πορτογαλία είναι δύο χώρες που βασίζονται σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στην Πορτογαλία πιστεύουμε ότι αν ενώσουμε δυνάμεις και συνεργασίες θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε ευκολότερα αυτή την κρίση. Οι μικρές και μικρομεσαίες Ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να γνωρίσουν καλύτερα τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Πορτογαλίας. Μ΄ αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να προωθήσουμε τις δραστηριότητες τους σε νέες αγορές. Και αναφέρομαι στις αγορές που οι ίδιες οι Πορτογαλικές επιχειρήσεις ανακάλυψαν για να μπορέσουν να ξεπεράσουν την ύφεση. Για παράδειγμα η Πορτογαλία, για πρώτη φορά φέτος μετά από 45 χρόνια θα έχει πλεόνασμα στο εμπορικό της ισοζύγιο. Αυτές οι νέες αγορές βρίσκονται κυρίως στην Αφρική, στη Λατινική Αμερική και στην Κύπρο. Καθώς η Ελλάδα παράγει αρκετά προϊόντα τα οποία είναι συμπληρωματικά στα προϊόντα της Πορτογαλίας πιστεύω ότι αναζητώντας συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων των δύο πλευρών, μπορούμε να βρούμε τρόπους να ξεφύγουμε από την κρίση». Και κατέληξε: «Συναντήσεις όπως η σημερινή με το Επιμελητήριο Πιερίας ανοίγουν μια πόρτα εισόδου των Πορτογαλικών επιχειρήσεων στην Ελληνική αγορά».

Προηγούμενο Δελτίο Προσφορών Προϊόντνων & Επιχειρηματικών Συνεργασιών (Αύγουστος 2012)

Ακολουθήστε μας

Επικοινωνία

28ης Οκτωβρίου 9, Τ.Κ. 60134, Κατερίνη

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 15:30

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 14:30

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας