Στο επίκεντρο η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και το μέλλον του Επιμελητηριακού Θεσμού
Τη συνδρομή των Επιμελητηρίων ζήτησε ο Υπουργός για να επιστρέψει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης
Στη συνάντηση που είχε η Διοίκηση της ΚΕΕΕ με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κωστή Χατζηδάκη και τον Υφυπουργό κ. Αθανάσιο Σκορδά την Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013 συμμετείχε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν επίσης εκ μέρους της Διοίκησης της ΚΕΕΕ οι κ.κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Ιορδάνης Τσώτσος, Παύλος Τονικίδης, Παναγιώτης Αγνιάδης, Γεώργιος Χονδρογιάννης, καθώς και οι κ.κ. Βασίλης Αποστολόπουλος και Χαράλαμπος Μωραΐτης, τα βασικά θέματα που τέθηκαν προς συζήτηση ήταν η ανάπτυξη της αγοράς και οι αναγκαίες δράσεις που πρέπει να εφαρμοστούν για την αποκατάσταση της ρευστότητας, καθώς επίσης και το μέλλον του Επιμελητηριακού Θεσμού.
Η Διοίκηση της ΚΕΕΕ εξέφρασε την ιδιαίτερη ανησυχία της για την αυξανόμενη έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, που οδηγεί μεγάλο αριθμό μικρών υγιών επιχειρήσεων στο λουκέτο. Όπως εκτιμήθηκε, η ανακεφαλαίωση των Τραπεζών δε θα αποδώσει τα αναμενόμενα, ενώ όσον αφορά στις προσπάθειες χρηματοδότησης μέσω του ΕΤΕΑΝ εντοπίζονται σοβαρά προβλήματα, τα οποία όμως δεν σχετίζονται τόσο με το Ταμείο, όσο με τις ζητούμενες από τις Τράπεζες προϋποθέσεις (τραπεζικά κριτήρια) και εγγυήσεις ακόμη και για τα μικρά ποσά. Η Διοίκηση της ΚΕΕΕ ζήτησε από τον υπουργό να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε το ΕΤΕΑΝ να αναλαμβάνει την κάλυψη των ζητούμενων από τις Τράπεζες εγγυήσεων ή τη χαλάρωσή τους, θέτοντας νέους κοινούς κανόνες δανειοδότησης, προκειμένου να διευκολυνθούν χιλιάδες ΜμΕ.
Σχετικά με τα θέματα που αφορούν στο μέλλον του Επιμελητηριακού Θεσμού ο Υπουργός ενημερώθηκε για τις ομόφωνες αποφάσεις της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της Αθήνας (05.07.2013), για τη διατήρηση του καθεστώτος του Δημόσιου χαρακτήρα των Επιμελητηρίων, με παράλληλη διατήρηση της υποχρεωτικότητας της εγγραφής των επιχειρήσεων ως μέλη τους, καθώς και τη διατήρηση του υφισταμένου αριθμού των 59 Επιμελητηρίων στη χώρα. Η Δ.Ε. της ΚΕΕΕ ζήτησε από τον κ. Χατζηδάκη να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να διαφυλαχθεί ο Επιμελητηριακός Θεσμός, που λειτουργεί με εξαιρετική επιτυχία σχεδόν επί έναν αιώνα. Παράλληλα, υπογραμμίστηκε πως τα Επιμελητήρια αποτελούν εξαιρετικό εργαλείο ανάπτυξης, υλοποιώντας δημόσιο έργο χωρίς επιβάρυνση του Δημοσίου, ενώ τα τελευταία χρόνια αναλαμβάνουν και επιπλέον αρμοδιότητες, όπως το Γενικό Εμπορικό Μητρώο, οι Αδειοδοτήσεις Επιχειρήσεων κ.ά. Τέλος, έγινε αναφορά και στην υλοποίηση διαφόρων προγραμμάτων και άλλων έργων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, τα οποία έρχονται και συμπληρώνουν τις προσφερόμενες από τα Επιμελητήρια υπηρεσίες.
Από την πλευρά του ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε στη Διοίκηση της ΚΕΕΕ ότι ουδέποτε τέθηκε από τον ίδιο θέμα αλλαγής στη νομική μορφή ή στον υφιστάμενο αριθμό και στη δομή των Επιμελητηρίων και ουδέποτε έχει εκφραστεί επίσημα ή ανεπίσημα οποιαδήποτε θέση ή άποψη επί των θεμάτων αυτών. Αντίθετα, τόνισε ότι στις προτεραιότητες του Υπουργείου δεν περιλαμβάνονται τα θέματα αυτά, ενώ τόσο το Υπουργείο όσο και ο ίδιος προσωπικά υπολογίζουν στη βοήθεια και στη συνδρομή της ΚΕΕΕ και των Επιμελητηρίων στη δύσκολη προσπάθεια που καταβάλλεται για να βγει η χώρα από την κρίση και να μπει σε τροχιά ανάπτυξης. Καταλήγοντας σημείωσε ότι η πρωτοβουλία των κινήσεων ανήκει στην ΚΕΕΕ και στα Επιμελητήρια. Στο πλαίσιο αυτό αναμένει τις προτάσεις τους που θα αφορούν στην εξεύρεση των λύσεων και στην υλοποίηση των αναγκαίων αλλαγών για τη βελτίωση της λειτουργίας και των προσφερόμενων από αυτά υπηρεσιών. Επιπλέον, τόσο ο Υπουργός όσο και ο Υφυπουργός συμφώνησαν με την ανάθεση στα Επιμελητήρια νέων αρμοδιοτήτων και επιπλέον δημόσιου έργου, καθώς επίσης και της υλοποίησης προγραμμάτων και έργων, που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της λειτουργίας τους και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων-μελών τους.
Αναφερόμενος στο πρόβλημα της ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, ο κ. Χατζηδάκης αναγνώρισε τα προβλήματα, παρά το γεγονός ότι η υλοποίηση και η απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ κινείται σε καλά επίπεδα για τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Σχετικά με το ΕΤΕΑΝ ο υπουργός απέδωσε τα προβλήματα στην πορεία της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών και αναφέρθηκε στις προσωπικές του προσπάθειες για την επιτυχή αντιμετώπισή τους.