Καλέστε μας +30 23510 23211
Ωράριο Δευ - Παρ 7.30 - 15.30

Ελ

En

Πραγματοποίηση ενημερωτικής εκδήλωσης στο Επιμελητήριο Πιερίας με θέμα: «Τοπικά χαρακτηριστικά της Πιερίας – Αναπτυξιακές προοπτικές»

Ηλίας Χατζηχριστοδούλου: «Η αξιοποίηση του Ολύμπου αποτελεί την μεγαλύτερη και πλέον πολύπλοκη πρόκληση για το σύνολο των φορέων του Νομού Πιερίας αλλά και για το σύνολο της χώρας».

Στο Επιμελητήριο Πιερίας πραγματοποιήθηκε μια επιτυχημένη και πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα σε συνεργασία με τον βουλευτή Δημήτριο Μάρδα και το Τ.Ε.Ι. Κεντρικής Μακεδονίας.

 

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν προτάσεις από τους ομιλητές, που αφορούσαν τους τρόπους και τις δυνατότητες ανάπτυξης της Πιερίας και αξιοποίησης του Ολύμπου.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου στην εισήγησή του με θέμα: «Διερεύνηση των τοπικών χαρακτηριστικών της Πιερίας-Προτάσεις  ολοκληρωμένης αειφόρου ανάπτυξης», ανέφερε ότι, «παρόλο που έχουν γίνει πάμπολλες συζητήσεις για την αξιοποίηση των συγκριτικώνμαςπλεονεκτημάτων, η θέση του Επιμελητηρίου είναι να συνεχίσει να επενδύει στην ανάδειξη του Ολύμπου και την αξιοποίηση και ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής».

Κατέθεσε μια σειρά προτάσεων με μέτρα και παρεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή του Ολύμπου και της Πιερίας.

Τόνισε ότι «η αξιοποίηση του Ολύμπου αποτελεί την μεγαλύτερη και πλέον πολύπλοκη πρόκληση για το σύνολο των φορέων του Νομού Πιερίας αλλά και για το σύνολο της χώρας».

Τελειώνοντας είπε ότι: «Αξιοποιώντας όλα τα τοπικά χαρακτηριστικά, λαμβάνουμε υπόψη μας τόσο τις διεθνείς συνθήκες, τους νόμους και τα προεδρικά διατάγματα, όσο και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας για πρόοδο, ευημερία και ανάπτυξη».

Στην εισήγησή του ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης Δημήτριος Μάρδας, με θέμα: «Όλυμπος το παγκόσμιο βουνό: Από τους θεούς στους ανθρώπους», αναφέρθηκε στην πρόταση – ιδέα του Α.Π.Θ που αφορά στη δημιουργία τεσσάρων καταφυγίων  και η μεταφορά από και προς το Λιτόχωρο θα γίνεται με ελικόπτερο, κάτι που δεν θα επιβαρύνει ούτε στο ελάχιστο τον Όλυμπο. 

Η ιδέα ξεκίνησε μαζί με ένα συνάδελφο του στο πανεπιστήμιο για το τι μπορεί να γίνει στον Όλυμπο. Ουσιαστικά η πρόταση περιλαμβάνει την κατασκευή στα τέσσερα καταφύγια που υπάρχουν, ακόμη τεσσάρων σε κοντινή μεταξύ τους απόσταση, σε ζώνη που επιτρέπεται,  δημιουργώντας κατά κάποιο τρόπο ένα μικρό «ορειβατικό χωριό». Και φυσικά όπως τόνισε χωρίς να υπάρξει καμία επιβάρυνση για το περιβάλλον. 

Μετά ακολούθησε η εισήγηση της κα. Βίκυ Βράνα, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας καιΠροέδρουτου Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Τ.Ε.Ι. Κεντρικής Μακεδονίας, με θέμα «Αειφόρος ανάπτυξη – Τουρισμός», αναλύοντας τι είναι τα GreenHotels, πως λειτουργούν και ποια τα οφέλη τόσο για το περιβάλλον όσο και για τους επισκέπτες στο πλαίσιο μιας βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.

Το λόγο πήρε ο κύριος Μάρκος Βαξεβανόπουλος, Δρ. Γεωλόγος του Α.Π.Θ. και Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Βόλου. «Ο Όλυμπος ως ιδιαίτερο μνημείο γεωλογικής Ιστορίας-Πρόταση για τη δημιουργία Γεωπάρκου στο όρος Όλυμπος» ήταν ο τίτλος της ομιλίας του κ. Βαξεβανόπουλου, ο οποίος αναφέρθηκε στην γεωλογική ιστορία του Ολύμπου και την εξέλιξή του, καθώς και στα γεωλογικά μνημεία και τη σημασία τους. Τόνισε τα ιδιαίτερα γεωλογικά χαρακτηριστικά του Ολύμπου όπως καταβόθρες, σπήλαια, φαράγγια, καρστ, οφιόλιθοι, χιονότρυπα, παγετωνικές κοιλάδες και παρουσίασε τον ορυκτό πλούτο του βουνού. Πρότεινε τη δημιουργία Γεώπαρκου αναλύοντας τι είναι και τι περιλαμβάνει καθώς και μια νέα μορφή εναλλακτικού τουρισμού τον Γεωτουρισμός.

Οι εισηγητές Δρ. Ευάγγελος Λιούτας, Μεταδιδακτορικός ερευνητής του Α.Π.Θ. και Επιστημονικός Συνεργάτης του Τμήματος Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού (ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας) και η Δρ. Χρυσάνθη Χαρατσάρη, Επιστημονική Συνεργάτης του Α.Π.Θ. και του Τμήματος Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού (ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας), παρουσίασαν την ομιλία τους με τίτλο «Εμπορικές επωνυμίες περιοχών: Φυσικό περιβάλλον, τοπικά προϊόντα και πολιτισμός ως στοιχεία του branding μιας περιοχής». Ανάλυσαν τι είναι το brandingκαι τι χρειάζεται. Πως δημιουργείτε ένα brand. Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μιας περιοχής, ποιες είναι οι προϋποθέσεις ενός ισχυρού brandname για μια περιοχή, δυσκολίες και άθη, τι θέλει ο καταναλωτής και πολλά ακόμα ενδιαφέροντα καταλήγοντας ότι «η αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπων είναι εκείνη που παράγει αξία».

Μετά το τέλος των παρουσιάσεων ακολούθησαν πολλές ερωτήσεις από τους παρευρισκομένους και έγινε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για ένα τόσο μεγάλο θέμα.

Τέλος ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου ευχαρίστησε όλους όσους ήταν στην εκδήλωση καθώς και τους αξιόλογους εισηγητές που ανταποκρίθηκαν θερμά στην πρόσκληση του Επιμελητηρίου Πιερίας.

Προηγούμενο 8η ΕΒΕΠ-ΚΜ 2017 – Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος «Κατασκευή λυόμενων Εκθεσιακών χώρων» 29 Σεπ – 4 Οκτ. 2017

Ακολουθήστε μας

Επικοινωνία

28ης Οκτωβρίου 9, Τ.Κ. 60134, Κατερίνη

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 15:30

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 14:30

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας