Ημερίδα στο Επιμελητήριο Πιερίας
Το ασφαλές ταξίδι των προϊόντων με μοναδική διεθνή ταυτότητα
-Barcodes-
Μια άκρως ενδιαφέρουσα ημερίδα, με αντικείμενο τις τεχνολογίες αναγνώρισης (barcodes) προϊόντων, πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Επιμελητήριο Πιερίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού του Τ.Ε.Ι. Κατερίνης, την ?GS1 AssociationGreece? και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στα Logistics του Τμήματος Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας.
Το ασφαλές ταξίδι των προϊόντων από τον παραγωγό στον καταναλωτή με μοναδική διεθνή ταυτότητα, ήταν το θέμα της ενημερωτικής ημερίδας στη συνεδριακή αίθουσα του Επιμελητηρίου Πιερίας, στην οποία συμμετείχε πλήθος κόσμου και πάρα πολλά μέλη της φοιτητικής κοινότητας της περιοχής.
Την ημερίδα άνοιξε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας, κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος τόνισε:
Τα συστήματα barcode έχουν καθιερωθεί στις περισσότερες βιομηχανίες του κόσμου, από τα τρόφιμα και τις διανομές μέχρι την αεροπλοΐα και τους λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας, ηλεκτρικού ρεύματος, τραπεζών κ.α.
Ένα σύστημα barcode αποτελείται από έναν εκτυπωτή που δημιουργεί μια ετικέτα στην οποία εμφανίζονται διάφορα στοιχεία και οπωσδήποτε ο κωδικός του προϊόντος με γραμμική μορφή δηλαδή μαύρες ράβδους και λευκά διαστήματα διαφορετικού πλάτους. Η ανάγνωση της ετικέτας γίνεται με ένα αναγνώστη και η αποκωδικοποίηση από λογισμικό.
Η βασική αρχή λειτουργία έχει ως εξής: Μια δέσμη φωτός πέφτει στην ετικέτα και απορροφάται ή ανακλάται σε διαφορετική συχνότητα από τις μαύρες εκτυπωμένες μπάρες. Ένας αισθητήραςκαταγράφει τα μήκη κύματος που δημιουργούνται και μετατρέπει τις καταγραφές σε ηλεκτρικό σήμα που αποκωδικοποιείται από ένα εξελιγμένο λογιστικό.
Σήμερα υπάρχουν πολλές διαφορετικές παραλλαγές αυτής της τεχνολογίας χάρη στην εξέλιξη των οπτικών αισθητήρων, των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων και των συστημάτων βάσεων δεδομένων που γίνονται όλο και πιο πολύπλοκα.
Τέλος, απευθυνόμενος στους παριστάμενους φοιτητές, είπε: Σπουδάσατε ένα αντικείμενο που είναι απαραίτητο για την επιχειρηματικότητα και θα αποτελέσει εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο στα χέρια σας.
Εισηγητές στην ημερίδα ήταν οι κ. Δρ. Δημήτρης Φωλίνας, Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΙ, Χρήστου Δημήτρης, Manager Tμ. Market Development GS1, Δρ. Γεώργιος Σαρανταυγάς, Director Τμ. Standards & Solutions GS1 και ο κ. Μάνος Παπαδάκης, Applications Executive.
Οι εισηγητές ανέπτυξαν τη δομή χρήσης barcodes σε συνδυασμό με το Σύστημα Κωδικοποίησης GS1, που αποτελεί πλέον καθημερινότητα, προσφέροντας για περισσότερα από τριάντα χρόνια, πολλά πλεονεκτήματα σε καταναλωτές και επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.
Μέσω των προτύπων αναγνώρισης του GS1, μπορούν να αναγνωρίζονται με μοναδικό τρόπο και σε παγκόσμιο επίπεδο, μονάδες εμπορίας (όπως προϊόντα & υπηρεσίες), μονάδες logistics, φορτία, περιουσιακά στοιχεία (πάγια), καθώς και φυσικές θέσεις ή “οντότητες”, όπως μια εταιρία ή μια “σχέση” μεταξύ ενός παρόχου και ενός αποδέκτη. Όταν το ισχυρό αυτό σύστημα αναγνώρισης/ταυτοποίησης συνδυάζεται με τα GS1 BarCodes, τα EPC tags, τα εμπορικά μηνύματα eCom, και το Παγκόσμιο Δίκτυο Συγχρονισμού Δεδομένων (Global Data Synchronization Network – GDSN), επιτυγχάνεται σύνδεση μεταξύ φυσικών ή λογικών πραγμάτων και των αντίστοιχων πληροφοριών που χρειάζεται η εφοδιαστική αλυσίδα.
Τα πλεονεκτήματα των barcodes, μπορούν να συνοψισθούν στα εξής:
- Μείωση σφαλμάτων που προκύπτουν από την πληκτρολόγηση δεδομένων
- Εξασφάλιση ποιοτικών πληροφοριών
- Τυποποιημένες διαδικασίες διαχείρισης μεταξύ όλων των εμπλεκομένων στην εφοδιαστική αλυσίδα
- Αυξημένη παραγωγικότητα
- Αποτελεσματικότερη διαχείριση αποθεμάτων και διαδικασιών αποθήκευσης
- Παρακολούθηση πωλήσεων και αποθεμάτων σε πραγματικό χρόνο
- Δυνατότητα εντοπισμού και παρακολούθησης των εμπορευμάτων σε όλα τα σημεία της εφοδιαστικής αλυσίδας
- ¶μεσοι χρόνοι παραγγελίας και παράδοσης
- Μείωση κόστους κ.α.