Για τα χρηματοδοτικά προγράμματα της περιόδου 2014 – 2020 και τις πρωτοβουλίες της ομάδας των ευρωβουλευτών του Ε.Λ.Κ. (EPP) για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ενημέρωσε η Ευρωβουλευτής κ. Μαρία Σπυράκη, στο πλαίσιο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Πιερίας, το απόγευμα του Σαββάτου 29 Νοεμβρίου. Την κα Σπυράκη καλωσόρισε και προλόγισε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου ανοίγοντας την εκδήλωση, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν οι Βουλευτές Πιερίας κ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος, κ. Δημήτρης Χριστογιάννης, κα Άννα Μάνη -*Παπαδημητρίου και ο Δήμαρχος Κατερίνης κ. Σάββας Χιονίδης. Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος του Mega κ. Σοφία Δήμτσα ενώ στο πάνελ συμμετείχε και ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Μάρκος Κουλούμογλου.
Ηλίας Χατζηχριστοδούλου:
«Στο νέο ΕΣΠΑ, να δοθεί προτεραιότητα στις επιχειρήσεις της περιφέρειας»
Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας μίλησε με τα θερμότερα λόγια για την ευρωβουλευτή σημειώνοντας ότι «από τα πρώτα κιόλας βήματά της στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο έχει επιδείξει ιδιαίτερη πυγμή και δυναμισμό υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μάλιστα, η επικέντρωσή της σε θέματα στήριξης και ανάπτυξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προσθέτουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον και χρησιμότητα στη σημερινή μας ημερίδα».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο κλίμα μέσα στο οποίο καλούνται οι επιχειρηματίες της περιφέρειας να ανταπεξέλθουν τονίζοντας: «όλοι εμείς, οι επιχειρηματίες της Πιερίας καθημερινά δίνουμε έναν αγώνα για την επιβίωσή μας. Την τελευταία, μάλιστα, πενταετία, με τις σκληρές και πολλές φορές παράλογες πολιτικές πρακτικές στο κομμάτι του επιχερείν, οι εκάστοτε Κυβερνήσεις μας έχουν οδηγήσει σε απόγνωση».
Ο κ. Χατζηχριστοδούλου ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του έθεσε ενώπιον της κας Σπυράκη τρία ζητήματα ζητώντας την αρωγή της για την υλοποίησή τους: «Το πρώτο αφορά την πάταξη του παρεμπορίου που από την πρώτη στιγμή που εκλέχτηκα Πρόεδρος του Επιμελητηρίου μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού μας Συμβουλίου βάλαμε στο στόχαστρο. Όχι μόνον η Πιερία αλλά και όλη η χώρα πλήττεται από το πλανόδιο εμπόριο και το παρεμπόριο. Σήμερα, και με την ιδιότητα του μέλους της Διοικητικής Επιτροπής της Κ.Έ.Ε.Ε. έχω αναλάβει το θέμα του παρεμπορίου, η πάταξη του οποίου είναι ένας στόχος που θα επιτευχθεί γιατί είναι μονόδρομος για τη βιωσιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, αν θέλουμε εν τέλει σ’ αυτή τη χώρα να μιλάμε για ανταγωνιστικές επιχειρήσεις και έναν ισχυρό ιδιωτικό τομέα. Το δεύτερο σημείο στο οποίο θέλω να αναφερθώ είναι να δοθεί άμεση προτεραιότητα στις επιχειρήσεις της περιφέρειας της Ελλάδας ώστε με εντολή από την Ευρωπαϊκή Ένωση να κατευθυνθούν οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ κυρίως στην περιφέρεια. Και σΆ αυτό το σημείο θέλω να ζητήσω να είστε αρωγός κα Σπυράκη γιατί όλα τα προηγούμενα έτη παρακολουθούμε το ΕΣΠΑ να μοιράζεται δυσανάλογα μεταξύ πρωτεύουσας – συμπρωτεύουσας και περιφέρειας. Τέλος, θέλω να ζητήσω την πολύτιμη συμβολή σας ώστε να καταφέρουμε τα πιερικά προϊόντα να εκθέτονται στην καρδιά της Ε.Ε.».
Μαρία Σπυράκη:
«Οποιοσδήποτε καλλιεργεί ψευδαισθήσεις, προσυπογράφει την προσάρτηση της χώρας στο μηχανισμό για τα επόμενα χρόνια»
Κατά την τοποθέτησή της η M. Σπυράκη ευχαρίστησε το Επιμελητήριο Πιερίας για τη φιλοξενία, τους φορείς της Πιερίας και το κοινό για τη συμμετοχή τους στην ημερίδα και υπογράμμισε: «είναι τιμή μου να μιλώ σε ανθρώπους που κάνουν αληθινές δουλειές και μάλιστα σε ένα νομό που με στήριξε στις ευρωεκλογές». Στη συνέχεια παρουσίασεόλες τις ενέργειες και δράσεις που λαμβάνουν χώρα για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας της Ελλάδας στους κόλπους της Ε.Έ και ανέδειξε τις νέες ευκαιρίες για το επιχειρείν. «Η ΝΔ κλήθηκε να διαχειριστεί την κρίση στη δυσκολότερη στιγμή της, αλλά επί της αρχής οφείλει να στηρίξει την επιχειρηματικότητα στην πράξη, όπως και το ΕΛΚ», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η κα Σπυράκη ανέπτυξε τις δύο χρηματοδοτικές πηγές. Η πρώτη αφορά το υπάρχον χρηματοδοτικό πλαίσιο 2014-2020 και η δεύτερη το πακέτο που σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Γιούνκερ, αφορά τα δυνητικά 315 δις ευρώ, που θα προωθηθούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέχρι το 2018. «Είναι ένα πεδίο άκρως ανταγωνιστικό για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα λόγω της κρίσης και κυρίως λόγω της έλλειψης ρευστότητας, των παραδοσιακών οικογενειακών χαρακτηριστικών τους, αλλά και των κενών που εμφανίζει το σύστημα στον τρόπο που θα εμφανίζονται ενήμεροι οι επιχειρηματίες στις φορολογικές και τις ασφαλιστικές τους εισφορές».
Μιλώντας για τις ενέργειες της Κυβέρνησης, η ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι «κάνει μια εργώδη προσπάθεια για να τελειώσει η κρίση και η χώρα σταδιακά να σταθεί στα πόδια της. Σ αυτήν την προσπάθεια ελήφθησαν μέτρα που έπληξαν την επιχειρηματικότητα ωστόσο περισσότερο από ποτέ αντιλαμβανόμαστε ότι ο δρόμος είναι αυτός και άλλος δεν υπάρχει. Οποιοσδήποτε επιχειρεί να καλλιεργήσει ψευδαισθήσεις δίνοντας την αίσθηση ότι μπορούμε να επιστρέψουμε στην εποχή του εύκολου χρήματος και της εύκολης κατανάλωσης το μόνο που κάνει είναι να προσυπογράφει την προσάρτηση της χώρας στο μηχανισμό για τα επόμενα χρόνια, κάτι που είναι στο χέρι μας να αποφύγουμε».
Μετά την εισήγησή της, η κα Σπυράκη απάντησε σε ερωτήματα που έθεσαν οι παρευρισκόμενοι.