Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για συνεργασία σε τουριστικό και εμπορικό τομέα είχε η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο με αφορμή την επίσκεψη της Αντιπροσωπείας της Ταϊπέι στην Κατερίνη, με πρωτοβουλία του Βουλευτή Πιερίας Κ. Κουκοδήμου.
Τα μέλη της Αντιπροσωπείας και τον επικεφαλής κ. Σέρμαν Κου υποδέχθηκαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου πλαισιωμένος από τον ΑΆ Αντιπρόεδρο, Μάρκο Κουλούμογλου, τη ΒΆ Αντιπρόεδρο Ματούλα Βελώνη , τον Οικονομικό Επόπτη Παύλο Μπατάλα και τα μέλη του Δ.Σ. Παναγιώτη Παππά και Ελένη Ηλιάδου.
Ο κ. Χατζηχριστοδούλου δέχθηκε μάλιστα πρόσκληση του κ. Κου να επισκεφθεί επιχειρηματική αποστολή του Επιμελητηρίου την Ταιβάν και να πάρει μέρος σε διεθνή έκθεση προϊόντων τροφίμων και ποτών που διοργανώνεται τον Ιούνιο.
Ιδιαίτερο ήταν το ενδιαφέρον της Αντιπροσωπείας για την τουριστική συνεργασία.
Χαιρετίζοντας την επίσκεψη ο κ. Χατζηχριστοδούλου έκανε συνοπτική παρουσίαση της Πιερίας σημειώνοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Η γεωργία, ο τουρισμός, οι μεταφορές και οι οικογενειακού τύπου επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της Πιερικής οικονομίας. Η Πιερία, όπωςκαι το σύνολο των ελληνικών νομών, διαθέτει ως επί το πλείστον πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Οι προσπάθειές μας εστιάζονται στην προσέλκυση τουριστών όλο το χρόνο και όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες
Κύρια προϊόντα που παράγονται στην περιοχή μας είναι:
Καπνός, ακτινίδια, κεράσια, φράουλα, σιτάρι, βαμβάκι, σταφύλια, κάστανα, ελιές, καρπούζια, πεπόνια, τσάι, μέλι κ.λ.π.
Όσο αναφορά την ζωική παραγωγή ο μεγαλύτερος κύκλος εργασιών παρατηρείται στην εκτροφή πουλερικών, χωρίς να παραβλέπουμε την παραγωγή σε χοιρινό κρέας, αυγών, μελιού και μυδιών. Εκατοντάδες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην μεταποίηση και επεξεργασία αυτών των προϊόντων, τα οποία έχουν μεγάλη εξαγωγική ζήτηση. Βιομηχανίες επεξεργασίας ελιάς, αγροτικών προϊόντων, παραγωγής λαδιού, τυροκομεία καταγράφουν υψηλές πωλήσεις.
Εκτός όμως από την μεταποίηση των τροφίμων πλήθος επιχειρήσεων, με ικανοποιητικούς κύκλους εργασιών, δραστηριοποιούνται στην επεξεργασία ξύλου, μετάλλων, χαρτιού στην κλωστοϋφαντουργία, την κατασκευή ηλιακών θερμοσιφώνων.
Αρκετές επιχειρήσεις αναπτύσσουν καινοτόμες δραστηριότητες εκμεταλλευόμενες τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας. Για παράδειγμα, υπάρχουν επιχειρήσεις που ασχολούνται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως είναι τα φωτοβολταϊκά συστήματα.
Επίσης μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων απασχολούνται με το εμπόριο και τις υπηρεσίες.
Πριν μερικά χρόνια ο νομός διέθετε ένα από τους μεγαλύτερους στόλους χερσαίων μεταφορών της χώρας μας και αυτό διότι βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο, πάνω στους κύριους οδικούς άξονες της χώρας (ΠΑΘΕ και Εγνατία), στο κύριο σιδηροδρομικό δίκτυο και δίπλα στο αεροδρόμιο και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Σήμερα, καταγράφονται μόνο 170 ιδιοκτήτες φορτηγών αυτοκινήτων, με 220 φορτηγά και δυνατότητα μεταφοράς 5.000 τόνων.
Η οικονομία της χώρα μας τα τελευταία χρόνια διέρχεται από περίοδο βαθιάς κρίσης και ύφεσης. Αναπτυξιακά εγχειρήματα που προωθεί η Πιερία, είναι η προσπάθεια δημιουργίας Εμπορευματικού Κέντρου στο Μακρύγιαλο. Βρισκόμαστε δίπλα στην εθνική οδό, μόλις 20 λεπτά από τη Θεσσαλονίκη, δίπλα στον σιδηροδρομικό άξονα και το λιμάνι της Πύδνας. Έχουμε όλα τα απαιτούμενα για τη δημιουργία ενός σύγχρονου διαμετακομιστικού κέντρου. Επίσης, προσπαθούμε να επιτύχουμε τη θαλάσσια σύνδεση του νομού μας με τη Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και τις Σποράδες. Τέλος, τα Βιοτεχνικά πάρκα Λιτοχώρου και Αιγινίου θα τονώσουν τον δευτερογενή τομέα στην περιοχή μας.
Η Βόρεια Ελλάδα οφείλει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο στην εθνική περιφερειακή ανάπτυξη, όσο και στην ανάπτυξη της περιοχής της νοτιανατολικής Ευρώπης και ανατολικής Μεσογείου. Η Β. Ελλάδα μπορεί να γίνει ενεργειακός, εμπορευματικός, επιχειρηματικός, οικονομικός και διαμετακομιστικός κόμβος καθώς είναι το κέντρο των Βαλκανίων και το μονοπάτι προς την ΝΑ Ευρώπη και την Ανατολή».